Vloeistof barrieres gebruiken we elke dag, maar toch

Barrière heb je in verschillende soorten en maten, maar een waterbarrière, wat is dat? De verwarring komt om dat het woord eigenlijk verkeerd samengesteld is. We gebruiken allemaal dagelijks, of bijna dagelijks, een waterbarrière zonder dat we er ons van bewust zijn, onder de douche.

Maar de brandweer gebruikt toch wel de meest sprekende voorbeelden van mobiele waterbarrieres, om te voorkomen dat het bluswater in het milieu terecht komt. Ook bij het schoonmaken van rioolputten wordt er vaak een barriere omheen gelegd, ook hier om ervoor te zorgen dat het vervuilde water niet op straat komt, of nog erger, op het naastgelegen grasveldje bij jou in de tuin.

Water tegenhouden.

Een waterbarrière, ofwel een vloeistofbarrière is dus bedoeld om water tegen te houden, net als de rand van de douchebak. Het verschil is eigenlijk dat de vloeistofbarrières tijdelijk gebruikt worden. Ook bij ongelukken en rampen met vloeistoffen kan de brandweer, of een andere hulpverlenende instantie, waterbarrieres opzetten om verspreiding van een vloeistof te voorkomen. Een dergelijke barriere hoeft niet hoog te zijn en is meestal technisch ook redelijk eenvoudig. Gemaakt van kunststof, natuurlijk makkelijk te vervoeren en op te zetten.

Dergelijke vloeistofbarrière, je moet er wel even naar zoeken, maar ze zijn erg belangrijk, vooral in noodgevallen.